Idrija kviksølvmine

Idria er kendt for især 2 ting. Den ene er kviksølvminen der her ligget der i flere hundrede år. Det er den næststørste, og er sammen med en i Spainen blevet UNESCO verdensarv.

Selve museet er i et gammelt slot, som aldirg har været brugt af hverken konger, kejsere, prinser eller andre fornemme personer. Det er blevet bygget som hovedkvarter og administration for minen. Det fortæller lidt om den velstand minen har tilført byen.

De havde lavet en fin udstilling om minen og om kvivsølv. Kviksølv forekommer i to former. Den rød klump og i flydende form.

Hvis man kom til at skubbe lidt til montren kan man godt se at det er en jernkugle der flyder i kviksølvet.

Der var også en større samling af sjove og flotte sten samt fossiler.

Vi synes denne herunder ligner karamel-flager.

En del af udstillingen handlede også om minearbejderne og de forhold de havde at leve og arbejde under. Kuglerne i kuben symboliserer dem der mistede livet i minen. Tavlen med numre blev brugt til at hver arbejder tog sit nummer med i minen om morgenen, og hvis der manglede et nummer om aftenen, så kunne de gå ned og lede efter dem.

Vi fik også en længere gennemgang af områdets historie fra før første verdenskrig og frem til nu, hvordan området har været både, Østrigsk, under italiensk facisme, besat af nazityskland og endelig en del af det kommunistiske Jugoslavien, for nu at være sig selv. Alt sammen på kun 100 år.

One comment

Leave a Reply